Ποιοι είναι οι τύποι
καρκίνων του δέρματος

Μελάνωμα

Βασικοκυτταρικό
καρκίνωμα

Ακανθοκυτταρικό
καρκίνωμα

Ακτινική
Υπερκεράτωση

Το μελάνωμα αν και δεν είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι η πιο επικίνδυνη. Παρατηρείται με αυξανόμενη με την ηλικία συχνότητα μετά την ηλικία των 20 ετών.

Οι βλάβες παρουσιάζονται σαν ελιές που αλλάζουν γρήγορα ως προς την εμφάνιση, δηλαδή το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα. Μπορεί να μοιάζει με καλοήθεις βλάβες, όπως ελιές, εφηλίδες και σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις.

Το μελάνωμα έχει εξαιρετικά καλή πρόγνωση, όταν διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικό στάδιο.

[

Η μέθοδος ABCDE θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις το μελάνωμα έγκαιρα.

]

A. Έχει ασύµµετρο σχήµα;
B. Έχει οµαλά όρια;
C. Έχει ποικιλία χρωμάτων;
D. Έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 0.5 εκ.;
E. Αλλάζει ως προς το μέγεθος, σχήμα ή χρώμα;

Βασικοκυτταρικό
καρκίνωμα

Το Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί το συχνότερο κακοήθη όγκο του δέρματος, καθώς αντιστοιχεί στο 80% του συνόλου των δερματικών καρκίνων. Είναι τόσο συχνό που υπολογίζεται πως περίπου ο 1 στους 5 ανθρώπους θα το εμφανίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του καθιστώντας το τη συχνότερη κακοήθη νεοπλασία στον άνθρωπο.

Κατά κανόνα τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα αναπτύσσονται στα χρόνια ηλιοεκτεθειμένα σημεία, όπως το πρόσωπο, ωστόσο μπορούν να εμφανιστούν και στον κορμό ή σε άλλα σημεία του σώματος.

[

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του οδηγεί στην ίαση χωρίς να προκαλούνται δυσμορφίες και αισθητικού τύπου αλλοιώσεις εξαιτίας μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων.

]

Ακανθοκυτταρικό

καρκίνωμα

Πρόκειται για έναν γρήγορα αναπτυσσόμενο όγκο (συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες), που μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί εάν διαγνωσθεί έγκαιρα. Οι βλάβες έχουν συνήθως τραχιά επιφάνεια ή καλύπτονται από λέπια.

Ακτινική

υπερκεράτωση

Είναι, σε γενικές γραμμές, μια προκαρκινική βλάβη, αλλά εάν μείνει αθεράπευτη μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Ορισμένες βλάβες μοιάζουν με μικρές πλάκες που καλύπτονται από λέπια ή εφελκίδες, ενώ άλλες δεν είναι αντιληπτές οπτικά, αλλά αναγνωρίζονται από την τραχιά τους υφή κατά την ψηλάφηση.